یکی از بخشهای قانون کار مربوطه به مأموریت کاری پرسنل است. گاهی نیاز میشود برای انجام امور مربوط به شرکت، یک یا چند نفر از کارکنان به محلی خارج از شرکت مراجعه کرده و پس از انجام وظایف محوله به محل کار خود باز گردند. در این پست به تعریف مأموریت در قانون کار، انواع آن ( روزانه و ساعتی) و نحوه محاسبه حق مأموریت خواهیم پرداخت. در ویدئوی زیر نیز توضیحاتی راجع به این موضوع داده شده است.
تعریف مأموریت کاری یا روزانه در قانون کار
ماموریت کاری سفری است برای انجام امور شرکت در خارج از محل کار. قانون کار برای اینکه به فردی عنوان مأمور اطلاق شود و مشمول دریافت حق مأموریت گردد، شرایطی را در نظر گرفته است. برای اینکه شخصی مشمول دریافت حق مأموریت شود، باید محل مأموریت حداقل 50 کیلومتر از محل شرکت دور باشد و یا شخص مأمور حداقل یک شب در محل مأموریت توقف نماید.
ملاک محاسبه تعداد روزهای ماموریت و محاسبه مزایای آن، تاریخ حرکت از مبداء (محل شرکت یا محل سکونت) تاریخ بازگشت به مبداء می باشد. اگر هیچ یک از این دو شرط اجرا نشود، مزایایی به عنوان حق مأموریت به شخص پرداخت نمیگردد. به این نوع مأموریت، ماموریت روزانه یا اداری هم میگویند.
نکته : توجه داشته باشید که مأموریت روزانه بر روی دستگاه حضور غیاب ثبت نمی شود. این نوع ماموریت باید ابتدا به تأیید مدیریت رسیده و توسط اپراتور یا متصدی سیستم اتوماسیون اداری، در نرم افزار حضورغیاب ثبت گردد.
مأموریت ساعتی چیست ؟ (ماموریت ساعتی در قانون کار)
اگر پرسنل برای انجام کارهای شرکت به مدت یک یا چند ساعت از محل کار خارج شده و پس از انجام کارها به شرکت بازگردند، به آن مأموریت ساعتی میگویند. به مأموریتهای ساعتی داخل شهر، مزایایی تعلق نمیگیرد، چرا که این نوع ماموریت جزئی از کار روزانه پرسنل محسوب می شود. البته مأموریت ساعتی خارج از ساعت کار، شامل دریافت اضافه کاری میشود.
محاسبه حق مأموریت (فوق العاده ماموریت) و سایر مزایا
قانون گذار برای کارکنانی که به مأموریت کاری خارج از شرکت اعزام می شوند، مزایایی (فوقالعاده حق مأموریت) در نظر گرفته است که علاوه بر مزد روزانه، به آنها پرداخت میشود. حق مأموریت برابر است با مزد مبنای روزانه فرد اعزام شونده به تعداد روزهای مأموریت.
حق مأموریت = مزد مبنای روزانه × تعداد روزهای مأموریت
تأمین وسیله رفت و برگشت پرسنل مأمور بر عهده کارفرما است. بنابراین کارفرما موظف است یک وسیله نقلیه مطمئن در اختیار پرسنل مأمور قرار دهد و یا هزینه رفت و برگشت را به او پرداخت نماید.
در قانون کار راجع به غذا و محل اقامت در مدت ماموریت، صحبت نشده است. بنابراین طبق قانون کارفرما در این زمینه تکلیفی ندارد، مگر اینکه طرفین راجع به پرداخت هزینهها به توافق رسیده باشند. البته عرف و روال به این صورت است که معمولاً محل اقامت و غذای پرسنل مامور توسط کارفرما یا شرکت میزبان تأمین می گردد.
سوالات متداول
سؤال 1 : آیا به پرسنل مأمور، اضافه کاری هم تعلق میگیرد ؟
جواب : پرداخت اضافه کاری به پرسنل مأمور، به توافق طرفین (کارفرما و مامور) بستگی دارد. چرا که این مورد در قانون کار در نظر گرفته نشده است.
سؤال 2 : اگر پرسنل از اعزام به مأموریت خودداری کنند، چه اتفاقی میافتد ؟
جواب : این موضوع به قرارداد کار پرسنل یا توافقهای بعدی بین کارکنان و کارفرما بستگی دارد. اگر در قرارداد کار یا توافقهای بعدی، شرایط اعزام به مأموریت کاری (اداری) قید شود، طرفین موظف به پیروی از توافق انجام شده هستند. در این صورت امتناع شخص از انجام مأموریت محوله، به عنوان قصور در انجام وظایف محوله تلقی میشود و کارفرما مجاز است طبق مقررات با شخص خاطی برخورد نماید.
سؤال 3 : در صورت بروز حادثه در حین مأموریت کاری، چه اتفاقی میافتد ؟
جواب : انجام کار حین مأموریت به منزله فعالیت در محل اصلی شرکت است. چنانچه در این مدت حادثه ای برای پرسنل مأمور واقع شود، حادثه ناشی از کار تلقی شده و پرسنل آسیب دیده تحت حمایتهای در نظر گرفته شده در قانون قرار میگیرد.
سؤال 4 : انجام مأموریت در روزهای تعطیل رسمی به چه صورت است ؟
جواب : روزهای جمعه و تعطیلات رسمی در همه حال تعطیل است. چه در زمان کار عادی و چه در زمان مأموریت. پرسنلی که در ایام تعطیلات رسمی در مأموریت کاری هستند، علاوه بر دریافت فوقالعاده مأموریت، در صورت اشتغال به کار در روزهای تعطیل، از فوقالعاده اضافهکاری نیز برخوردار خواهد شد.
سؤال 5 : آیا مأموریت خارج از کشور نیز مشمول دریافت مزایا میشود؟
جواب : مأموریت خارج از کشور در قانون کار درج نشده و شرایط و قوانین مرتبط با آن به قرارداد و توافق طرفین بستگی دارد.
سؤال 6 : آیا انتقال از یک سازمان به سامان دیگر، حکم مأموریت را دارد ؟
پرسنلی که به عنوان مأمور از یک اداره یا شرکت به سازمان دیگر منتقل میشوند، طبق قانون مشمول دریافت حق مأموریت نمیشوند. البته اگر در این زمینه توافقی بین طرفین صورت گرفته باشد، عمل به توافق ارجحتر است.
سؤال 7 : آیا مالیات و بیمه از حق مأموریت کسر میشود ؟
جواب : خیر. حق مأموریت معاف از کسر مالیات و بیمه است . طبق قانون هیچ گونه مبلغی بابت مالیات و حق بیمه از فوقالعاده مأموریت کسر نمیشود.
در این بخش با تعریف ماموریت در قانون کار و انواع آن از جمله ماموریت ساعتی در قانون کار آشنا شدیم و به سوالات متداول این حوزه نیز پاسخ داشده شد. برای آشنایی بیشتر با قوانین مرتبط با انواع مأموریت و سوالات مرتبط با آن، به سایت تأمین اجتماعی مراجعه نمائید. در ضمن شما میتوانید نظرات یا سوالات خود را در این بخش بپرسید. در حد امکان پاسخگو خواهیم بود.