طبق یافتههای یک مطالعه جدید، یک جهش ژنتیکی نادر ممکن است دلیل تولد برخی افراد بدون اثر انگشت باشد، این اختلال بدون اثر انگشت به طور غیر رسمی به عنوان “بیماری تاخیر مهاجرت” شناخته میشود، زیرا برخی کشورها برای ورود به کشور نیاز به احراز هویت از طریق اثر انگشت دارند. به این نقص ژنتیکی فقدان اثر انگشت یا آدرماتوگلیفی است. (دانشمندان برجستگیهای کوچک و منحصر به فرد روی انگشتان و پاهای انسان را درماتوگلیف مینامند.)
اثر انگشت انسان در دوران جنینی و در هفته ۲۴ بارداری تشکیل میشود. اما یک جهش ژنتیکی میتواند موجب عدم شکلی گیری از اثر انگشت میشود. آدرماتوگلیفی اغلب با عوارض جانبی ناخوشایندی مانند تاول زدن پوست و کیستهای صورت همراه است.
محققان مرکز پزشکی تل آویو سورسکی یک خانواده سوئیسی مبتلا به آدرماتوگلیفی را مورد آزمایش قرار دادند و ژنومهای نه عضو خانواده بدون اثر انگشت را با هفت عضو خانواده دارای اثر انگشت مقایسه کردند.
آنها اختلال را به یک جهش ژنی روی کروموزوم ۴ ردیابی کردند. (انسانها در مجموع ۴۶ کروموزوم دارند که در ۲۳ جفت قرار میگیرند، نیمی از هر جفت از مادر و نیمی دیگر از پدر میآید.) ژن SMARCAD1 تعدادی از ژنهای دیگر مرتبط با رشد را کنترل میکند. در خانواده سوئیسی، اعضای مبتلا به آدرماتوگلیفی دارای نسخه کوتاه شدهای از SMARCAD1 هستند که صرفاً در پوست بیان میشود. این جهش همچنین تعداد غدد عرق در کف دست افراد مبتلا به این اختلال را کاهش میدهد.
آیا نداشتن اثر انگشت دلایل دیگری هم دارد ؟
بله ، فقدان اثر انگشت فقط مربوط به جهش ژنتیکی نیست. گاهی مشاهده شده است که در دست برخی از افراد دو یا سه انگشت اثر انگشت دارند و یک یا دو انگشت دیگر فاقد اثر انگشت هستند. این مشکل میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. مثلاً در یک بررسی مشخص شده است؛ نواختن پیانو یا تایپ کردن در مدت زمان طولانی ممکن است اثر انگشتانی که درگیر این کار بودهاند، بسیار ضعیف یا غیر قابل تشخیص باشد. یا افرادی که کارهای فیزیکی مثل کارگران کارخانجات و … میکنند ممکن است اثر انگشت قابل تشخیص نداشته باشند.
دلایل و مشاغل دیگری وجود دارد که باعث از بین رفتن اثر انگشت می شود. افزایش سن باعث از دست دادن اثر انگشت در بعضی از افراد میشود. ظاهراً استفاده از فناوری شناسایی بیومتریک برای افراد مسن دشوار است زیرا پوست آنها نازکتر است و برجستگیهای انگشتان آنقدر مشخص نیست.
به طور کلی موارد زیر میتواند در تضعیف یا از بین رفتن اثر انگشت موثر باشد :
- جهش ژنتیکی
- التهاب پوست
- درگیری زیاد انگشتان دست در مواردی مانند تایپ یا نواختن پیانو
- التهاب و بیماری پوستی
- افزایش سن
- استفاده زیاد از مواد شوینده و شیمیایی
- سوختگی و جراحات
برای کسب اطلاعات تکمیلی درباره این موضوع، مقاله ” چه چیزی اثر انگشت را از بین میبرد؟ ” را مطالعه نمائید.