قابلیت تشخیص حرکت در دوربین مداربسته

تشخیص حرکت در دوربین مداربسته (Motion Detection)

فناوری تشخیص حرکت (Motion Detection) یکی از زیر مجموعه های سیستم پردازش تصویر در دوربین های مداربسته است. این قابلیت در اکثر سیستم‌های مداربسته جدید اعم از HD و دیجیتال وجود دارد. Motion Detection هرگونه حرکت اشیاء و افراد در تصویر را از طریق بررسی تغییرات به وجود آمده تشخیص می دهد و به شما کمک می کند پس از شناسایی حرکت در تصاویر عملکرد مناسبی نسبت به آن داشته باشید. در ادامه به بررسی فناری تشخیص حرکت در دوربین مداربسته می‌پردازیم. در ویدئوی روبرو یک نمونه از تشخیص حرکت در دوربین های داهوا را مشاهده می‌کنید.

motion detection چیست ؟

تشخیص حرکت یا Motion Detection قابلیتی است که در بسیاری از دوربین‌های مداربسته و سیستم‌های نظارتی وجود دارد. این قابلیت به دوربین اجازه می‌دهد تا تغییرات را در تصویر ورودی شناسایی کرده و در صورت تشخیص حرکت، اقدامات خاصی را انجام دهد. به عبارت ساده‌تر، تشخیص حرکت به دوربین کمک می‌کند تا تفاوت بین یک تصویر ثابت و یک تصویر متحرک را تشخیص دهد.

این فناوری با مقایسه مداوم فریم‌های متوالی تصاویر کار می‌کند. اگر تفاوت قابل توجهی بین دو فریم متوالی وجود داشته باشد، به عنوان حرکت تفسیر می‌شود. این تفاوت‌ها می‌توانند ناشی از حرکت اشیاء، افراد یا حتی تغییرات نور باشند. هنگامی که حرکت تشخیص داده شد، دوربین می‌تواند اقداماتی مانند شروع به ضبط ویدئو، ارسال هشدار، فعال کردن زوم یا دنبال کردن شیء متحرک را انجام دهد. تشخیص حرکت کاربردهای بسیار گسترده‌ای در زمینه‌های مختلف مانند امنیت، نظارت، کنترل ترافیک و خودکارسازی دارد.

معنی motion detection

تکنولوژی تشخیص حرکت در دوربین مداربسته چطور کار می‌کند؟

بیشتر دوربین‌ های مداربسته جدید، دارای قابلیت مهم و کاربردی تشخیص حرکت یا موشن دتکشن (Motion Detection) هستند. این دوربین‌ها دارای حسگرهای تشخیص حرکت هستند که به راحتی قابل تنظیم می باشد. مکانیزم عملکرد این دوربین‌ها به این صورت است که تغییرات صورت گرفته در یک فریم نسبت به فریم قبلی را تشخیص می دهند. این کار با مقایسه پی در پی تصاویر متوالی صورت می گیرد و اگر در تعداد کافی و مشخصی از پیکسل های موجود در فریم ها تغییری رخ دهد، نرم افزار دوربین مداربسته، حرکت را شناسایی کرده و عکس العمل مناسب (ضبط تصاویر، ارسال هشدار و … ) را نشان می دهد. به طور مثال با وارد شدن یک انسان یا یک شیء ،‌ باز شدن درب، حرکت اجسام و … در قاب تصویر دوربین مداربسته ، قابلیت Mothin Detection اقدام لازم را انجام می دهد. البته باید به این نکته توجه کرد که تغییر ناگهانی نور در تصویر نیز می تواند به عنوان حرکت شناسایی شود. (بستگی به میزان حساسیت سنسور تشخیص حرکت دارد)

 

کاربردها و مزایای فناوری Motion Detection

  • در حالت معمول، ضبط تصاویر در سیستم های مداربسته به صورت دائمی و بدون وقفه انجام می شود. این امر مستلزم داشتن فضای ذخیره سازی مناسب (به خصوص در تعداد زیاد دوربین مداربسته) است. یکی از مزیت های سیستم تشخیص حرکت، صرفه جویی در فضای ذخیره سازی تصاویر از طریق محدود کردن زمان ضبط است.
  • در سیستم های مداربسته دارای قابلیت تشخیص حرکت، می توان تنظیمات را طوری انجام داد که فقط در هنگام شناسایی حرکت در تصویر، ضبط انجام شود. بنابراین دستگاه ذخیره سازی DVR یا NVR زمانی شروع به ضبط تصاویر دوربین مداربسته می کند که تغییرات به وجود آمده در تصویر به اندازه ای باشد که توسط فناوری Motion Detection، بعنوان حرکت تشخیص داده شود. لذا با استفاده از این ویژگی، به فضای ذخیره سازی کمتری نیاز خواهد بود. در ضمن به علت کاهش زمان و تعداد عمل نوشتن (ذخیره سازی) بر روی هارد دیسک، طول عمر مفید آن افزایش خواهد یافت.
  • یکی از کاربردهای سیستم شناسایی حرکت، ارسال پیام هشدار (آلارم) به کاربر در زمان تشخیص حرکت در تصویر دوربین مداربسته می باشد. با فعال نمودن این ویژگی و تنظیم آن بر اساس نیاز و کاربری خود در هنگام تغییر تصویر، با شناسایی حرکت در قاب تصویر، سیستم هشدار فعال می‌شود. بدین ترتیب می توان از وقوع هر رویداد و اتفاقی در محل مورد نظر آگاهی یافت.
  • سیستم های مداربسته دارای قابلیت Motion Detection، نسبت به سیستم های معمولی دارای عملکرد حفاظتی بهتر و کارایی بالاتر بوده و امنیت بیشتری را فراهم می‌کنند. موشن دتکشن این امکان را فراهم می کند که فقط صحنه‌های مهم ضبط گردد و در صورت ضرورت نیز سیستم هشدار (آلارم) فعال شود.
  • زل زدن به صفحه مانیتور سیستم مداربسته برای مدت طولانی سبب خستگی چشم‌ها شده و گاهی موجب بی‌دقتی هایی می‌گردد. با استفاده از تکنولوژی تشخیص حرکت در دوربین مداربسته، نگهبان یا کاربر مربوطه تنها موارد مشکوک را مشاهده و دنبال می‌کند، بدون اینکه رویداد مشکوک و مهمی از دید کاربر پنهان بماند. (کاهش خطای ناشی از خستگی کاربر و مأمور کنترل کننده دوربینها)

تکنولوژی-تشخیص-حرکت-چطور-کار-میکند

نکات مهم تشخیص حرکت در دوربین مدار بسته

شناسایی حرکت در سیستم مدار بسته به این صورت است که سطح روشنایی با حرکت اجسام و افراد تغییر می کند و دوربین به کمک این ویژگی می‌تواند حرکت را شناسایی کند. بنابراین لازم است حساسیت سنسور تشخیص حرکت در دوربین مدار بسته در سطح مناسبی قرار گیرد، تا تمامی جزئیات به وضوح تشخیص داده شوند.

رنگ‌های روشن در محیط تاریک و رنگ های تیره در محیط روشن به خوبی قابل تشخیص هستند و نیازی به حساسیت بالای سنسور Motion Detection نیست. اما اگر رنگ شیء با نور محیط تفاوت زیادی نداشته باشد، تشخیص حرکت سخت‌تر می شود و نیاز به تنظیم سنسور با درجه حساسیت بالاتر است. به این نکته توجه داشته باشید که دوربین‌های مداربسته مختلف، دارای حساسیت متفاوت هستند. حساسیت سنسور تشخیص حرکت در برخی دوربین های مداربسته بالاتر و در برخی دیگر کمتر است

نور محیط در تشخیص حرکت در دوربین مدار بسته بسیار تاثیر گذار است. از این رو برای تنظیم حساسیت سنسور Motion Detection باید به فعالیت دوربین در محیط تاریک یا روشن (شب یا روز) و یا هر دو توجه داشت. علاوه بر نور محیط، پردازشگر دوربین و نوع محیط نیز در عملکرد فناوری موشن دتکشن تأثیر گذار است.

عملکرد بهینه Motion Detection، مستلزم استفاده از یک پردازشگر قوی با سرعت پردازش بالا می باشد. اگر سرعت پردازش اطلاعات در دوربین مداربسته پایین باشد، امکان از دست رفتن تصاویر برخی حوادث و اتفاقات وجود دارد.

منظور از نوع محیط، فضای بسته و باز یا فضای داخلی و بیرونی است که در نور محیط هم تأثیر گذار است. برای تنظیم میزان حساسیت تشخیص حرکت در دوربین مدار بسته، باید به نوع محیط و میزان رفت و آمدها توجه داشت. در محیط های بسته افراد محدودی رفت و آمد دارند و میزان ترددها کم است. اما در محیط های خارجی (بیرونی) ممکن است هر روز تعداد زیادی عابر و ماشین رفت و آمد داشته باشند. بنابراین هر کدام از این محیط ها به درجه متفاوتی از حساسیت نیاز دارند.

نکته مهم در مورد موشن دتکشن این است که دوربین های مداربسته حرکت در تصویر را تشخیص نمی‌دهند، بلکه تنها تغییرات در تصویر را شناسایی می‌کنند. برای مثال چنانچه نوری از چراغ در تصویر بیفتد دوربین آن را تغییر (حرکت) تشخیص داده و شروع به ضبط می کند. البته قابلیت Motion Detection در سیستم های مداربسته امروزی بسیار پیشرفته تر شده است و می توان با انجام تنظیمات لازم و تعیین میزان حساسیت (Sensivity) آن، از ضبط تصاویر ناخواسته جلوگیری نموده و از مزایای این قابلیت مهم و کاربردی بهره کافی را برد.

فعال کردن و انجام تنظیمات دوربین تشخیص حرکت

برای انجام تنظیمات مربوط به تشخیص حرکت، باید به تنظیمات دستگاه ضبط کننده (dvr/nvr) بروید. بخش مربوط به alarm یا motion Detection را پیدا کرده و پارامترهای آن را به دلخواه خود تنظیم نمائید.

تنظیمات-motion-detection

در دو ویدئوی زیر، می‌توانید نحوه فعال کردن و تنظیمات دوربین تشخیص حرکت را مشاهده کنید.

سوالات متداول

منظور از تشخیص حرکت در دوربین مداربسته چیست ؟

فناوری تشخیص حرکت، تغییرات به وجود آمده در کادر تصویر دوربین مداربسته ( از جمله حرکت افراد یا جابجایی اشیاء مختلف) را تشخیص داده و بنابر تنظیمات انجام شده، عکس‌العمل مناسب (ضبط تصاویر، فعالسازی سیستم هشدار و … ) را انجام می‎دهد.

آیا فناوری تشخیص حرکت در تمامی دوربین های مداربسته وجود دارد ؟

بله، بیشتر دوربین های مدار بسته جدید، دارای قابلیت تشخیص حرکت هستند. برای استفاده از این فناوری باید آن را در تنظیمات دوربین فعال کنید.

درباره‌ی امیر نظری

فعال در حوزه تولید محتوای تکنولوژی های حضور غیاب، کنترل تردد، دوربین مداربسته، تجهیزات بازرسی بدنی و بسیاری موارد دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *