دوربین های مداربسته نقش مهمی در سیستم های نظارتی و امنیتی مدرن دارند. این چشمهای الکترونیکی بدون استراحت، در سکوت محیط اطراف ما را رصد میکنند، لحظات را ثبت میکنند، مجرمان را شناسایی کرده و در نهایت امنیت و آرامش را برای ما به ارمغان میآورند. در این مقاله به بررسی دنیای دوربین های مداربسته می پردازیم و هدف، انواع و نحوه عملکرد آنها را بررسی می کنیم.
دوربین مدار بسته چیست؟
دوربین مداربسته یا Closed Circuit Television که به اختصار به آن CCTV گفته میشود، یک سیستم ویدیویی و نظارت تصویری است که در آن تصاویر دوربینها از طریق یک مدار بسته (Closed Circuit) به دستگاه ذخیره سازی (DVR/NVR) و یا نمایشگر (مانیتور یا تلویزیون) ارسال میگردد.
بر خلاف تصاویر سیستمهای تلویزیونی که برای تمام گیرندههای استاندارد، قابل رویت است، تصاویر سیستم مداربسته فقط از طریق دستگاههای ذخیرهسازی و نمایشگر متصل به آن در دسترس میباشد. در این سیستمها، یک مدارِ بسته بین دوربینها و دستگاه ذخیره سازی و نمایشگر برقرار است و خارج از این محدوده، کسی امکان دسترسی به اطلاعات و تصاویر آن ندارد.
دوربین های مدار بسته نگهبان و مراقب خانهها، مشاغل و فضاهای خصوصی و عمومی ما هستند. این تجهیزات از دوربین هایی به خصوصی تشکیل شدهاند که فیلم زنده محوطه تحت پوشش را به دستگاه ذخیره سازی یا مانیتور منتقل میکنند.
ممکن است آنها را در مراکز خرید، پارکینگ ها یا حتی در گوشه و کنار خیابانها مشاهده کرده باشید. این نگهبانان محجوب بخشی از یک شبکه نظارت گسترده هستند که به صورت شبانهروزی، تمام امکان تحت پوشش خود را در کنترل داشته و هر گونه رویدادی را ثبت و ضبط میکنند.
بنابراین یک سیستم مداربسته شامل یک یا چند دوربین، دستگاه ذخیرهسازی (DVR/NVR)، منبع تغذیه، کابل و اتصالات است.
دوربین مدار بسته چگونه کار میکند؟
صرف نظر از پیچیدگی و انواع مختلف، همه سیستم های دوربین مدار بسته به طور مشابه عمل میکنند. در اینجا نحوه کار این سیستم به صورت خلاصه توضیح داده میشود.
تصاویر محیط از طریق لنز دوربین مداربسته به سنسور تصویر دوربین میرسد. این تصاویر توسط سنسور پردازش شده و بسته به نوع دوربین و نوع سنسور به سیگنال آنالوگ یا دیجیتال تبدیل می شود.
سیگنالهای تولید شده از طریق کابل کواکسیال (در دوربینهای آنالوگ) و یا از طریق کابل شبکه (در دوربینهای شبکه) به دستگاه ذخیره سازی (DVR/NVR) ارسال شده و بر روی حافظه موجود در دستگاه (Hard Disk) ذخیره میگردد. علاوه بر این، تصاویر از طریق کابل یا شبکه بر روی نمایشگرهای مختلف (تلویزیون، مانیتور، گوشی های هوشمند) قابل رویت خواهد بود.
در صورت عدم تمایل به بایگانی تصاویر و استفاده بصورت نظارت در لحظه ، دستگاه ذخیره سازی حذف شده و تصاویر فقط از نمایشگر قابل مشاهده خواهد بود.
1- ثبت فیلم
دوربینهایی که به در امکان مختلف نصب شدهاند، تصاویر مناطق تحت پوشش خود را به صورت لحظهای دریافت میکنند. این مناطق میتوانند ورودی ها، پارکینگ ها یا نقاط مهم در داخل یک ساختمان باشند.
2- انتقال و ذخیره سازی
تصاویر و فیلمهای دریافت شده به یک دستگاه ضبط ارسال میشود. این دستگاه میتواند ضبط کننده ویدئوی دیجیتال (DVR) یا ضبط کننده ویدئوی شبکه (NVR) باشد. دستگاه ضبط کننده دارای یک فضای ذخیره سازی (هارد دیسک) است که تصاویر بر روی آن ذخیره میشود.
3- بازبینی تصاویر
علاوه بر این که تصاویر و فیلم زنده دوربینها، روی نمایشگرها، تلفن های هوشمند یا رایانه ها قابل نمایش است. شما میتوانید تصاویر ضبط شده را نیز در زمانهای بعدی بازبینی کنید. برای اینکار وارد منوی دستگاه dvr/nvr میشوید و در بخش بازبینی، فیلمهای ضبط شده را مشاهده خواهید کرد.
مزایا و معایب دوربین های مدار بسته
هر سیستمی علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد. البته معایب دوربین های مداربسته در برابر مزایای آن چندان قابل توجه نیست. مهمترین مزیت دوربین مداربسته، ارتقاء امنیت محل کار یا زندگی افراد است.
مزایا
- بازدارندگی: دوربین های مداربسته حالت بازدارندگی دارند و تا حد زیادی از فعالیت مجرمانه جلوگیری میکنند.
- مجموعه شواهد: فیلم های ضبط شده در سیستم مداربسته به عنوان مدارک قابل استناد در دادگاهها و مراجع قضایی قابل استفاده است و به تحقیقات کمک میکند.
- نظارت از راه دور: امکان نظارت آنلاین محل کار یا منزل از راه دور توسط دوربینهای مداربسته فراهم است.
معایب
- نگرانیهای حفظ حریم خصوصی: نظارت مداوم دوربینهای مداربسته، نگرانیهایی را در مورد نقض حریم خصوصی افراد به خصوص در اماکن عمومی ایجاد میکند.
- هزینه: خرید، نصب و نگهداری سیستمهای مداربسته هزینهبر است که برای استفاده از باید قیمت آن را بپردازید.
- حس کاذب امنیت: دوربین های مداربسته به صورت 100% از همه حوادث جلوگیری نمیکنند و ممکن است یک حس امنیت کاذب را در افراد ایجاد کنند.
دو مدل اصلی دوربین مداربسته
دوربین های مدار بسته از لحاظ نحوه عمکلرد و تکنولوژی مورد استفاده به دو دستگاه دوربین آنالوگ و تحت شبکه (IP) تقسیم میشوند.
دوربین مداربسته آنالوگ
این دوربین از طریق کابل کواکسیال به منبع تغذیه و دستگاه ضبط متصل میشوند. این دستگاهها، دادهها را در داخل خود ذخیره نکرده و تصاویر آنالوگ را مستقیماً به سیستم DVR منتقل میکنند. دوربین های آنالوگ قابل اعتماد و ارزان هستند، اما کیفیت پایینتر و نرخ فریم پایینتری نسبت به سیستمهای تحت شبکه ارائه میدهند.
دوربین مداربسته شبکه
این دوربینها تصاویر زنده را از طریق اینترنت یا شبکههای محلی پخش میکنند. این دوربینها به کابل کواکسیال نیاز ندارند. دوربینهای IP می توانند از طریق کابل های Power over Ethernet (PoE) یا حتی WiFi متصل شوند. این دستگاهها گرانتر هستند، اما تصاویر بسیار با کیفیتی را تولید و ارائه میکنند.
انواع دوربین مداربسته از لحاظ شکل ظاهری
دوربینهای مداربسته در اشکال و انواع مختلفی تولید میشوند که پرکاربردترین آنها عبارتند از :
دوربین مداربسته Dome
- همه کاره و پرکاربرد
- ایده آل برای استفاده در داخل خانه و محل کار
- شکل گنبدی جهت عدسی را پنهان می کند.
دوربین های بولت
- مناسب برای نظارت در فضای باز (ضد آب)
- طراحی بلند و استوانه ای با لنزهای قابل مشاهده
- زاویه دید گسترده
- دید در شب
دوربین های PTZ (Pan-Tilt-Zoom)
- دوربین های پویا که حرکت، شیب، و زوم
- ایده آل برای ردیابی سوژه های متحرک.
دوربین های مادون قرمز (IR)
- دید در شب با استفاده از فناوری مادون قرمز
- تصویر واضح از مناطق تاریک بدون نور مرئی
نتیجه
دوربین های مدار بسته نقش مهمی در حفظ امنیت جوامع بشری ایفا میکنند. این تجهیزات به صورت مستمر به تکامل خود ادامه میدهند. همانطور که ما در این عصر دیجیتال حرکت میکنیم، درک نقش آنها به ما قدرت می دهد تا انتخاب های آگاهانهای در مورد ایمنی و حریم خصوصی داشته باشیم.
به یاد داشته باشید، چه دوربین آنالوگ انتخاب کنیم و چه دوربین IP، این نگهبانان بی صدا مراقب سلامتی و امنیت ما هستند در دنیایی که نظارت هم یک ضرورت و هم یک نگرانی است.