یکی از موانعی که بیشتر در کاربردهای امنیتی، ضد تروریستی یا ضد انتحاری بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، راهبند دفنی است. این تجهیزات در ورودی امکانی که ممکن است مورد حملات تروریستی یا انتحاری قرار گیرند، نصب شده و با استحکام بسیار مناسب، مسیر ورود انواع خودروهای غیر مجاز به محوطه مورد نظر را سد میکند.
راهبند دفنی یا نظامی چیست؟
راهبند دفنی به عنوان مسدود کننده مسیر در جادهها و ورودی اماکن مهم و حساس مورد استفاده قرار میگیرد. این راهبندها به عنوان موانع سنگین و ضد تروریستی هستند که برای ایجاد محدودیت عبور وسایل نقلیه در مناطق بسیار حساس نصب میشوند تا وسایل نقلیه غیرمجاز نتوانند از مسیر تعیین شده عبور کنند و یا وارد محوطه مورد نظر گردند.
هدف از نصب راهبند دفنی، محافظت از راهها و تأمین امنیت و حفاظت از اماکن مهم و جان انسانها است. این تجهیزات با مسدود کردن مسیر عبور خودرو، از حملات تروریستی و انتحاری و یا فرار خودرو متهمان از طریق جاده جلوگیری میکنند.
راهبند دفنی با نامهای راهبند سطحی، کف خواب، راهبند ضد تروریستی یا انتحاری، راهبند نظامی، بلاکر یا Road Blocker نیز شناخته میشود.
نصب راهبند دفنی | عملکرد و کاربرد آن
راهبند دفنی یا Road Blocker به عنوان مسدود کننده مسیر عبور خودروها عمل میکند، بنابراین باید به صورت مستحکم بر روی زمین در محل مورد نظر نصب شود. در بعضی از جادهها میتوان این مانع را به صورت سطحی بر روی زمین نصب کرد. اما در بعضی موارد به خصوص برای اهداف ضد تروریستی و ضد انتحاری نیاز است که راهبند دفنی به صورت کامل در زیر زمین نصب شود. بنابراین برای نصب این تجهیزات باید سطح زمین به اندازه مورد نیاز حفاری شود، تا پایه و تجهیزات راهبند دفنی داخل آن مستقر گردد.
عملکرد راهبند سطحی یا دفنی میتواند به دو صورت هیدرولیک دستی یا اتوماتیک باشد. در حالت اتوماتیک از یک سیستم کنترل تردد برای شناسایی خودروهای عبوری و اعتبار سنجی آنها استفاده میشود. در صورت مجاز بودن خودرو یک سیگنال به راهبند ارسال شده، مانع به داخل سطح زمین رفته و مسیر عبور باز میشود. در غیر اینصورت موانع به عنوان سد محکمی در برابر خودرو غیر مجاز قرار میگیرد.
این موانع دارای مقاومت بسیاری در برای ضربات وارده از طرف انواع خودرو سبک و سنگین هستند و امکان عبور از آنها بدون داشتن مجوز امکانپذیر نیست. از این رو یکی از کاربردهای مهم آنها، استفاده به عنوان راهبند ضد تروریستی یا ضد انتحاری است و میتوانند در ورودی امکان امنیتی و حساس نصب شوند.
بر روی بیشتر راهبند های دفنی، نوارهای رنگی (شبرنگ) و چراغهایی نصب میشود. بنابراین این تجهیزات علاوه بر اینکه در کنترل تردد وسایل نقلیه نقش دارند، میتوانند به عنوان یک راهنما (چراغ راهنما) برای کنترل سرعت خودروها نیز مورد استفاده قرار گیرند.
راهبند دفنی یا کف خواب، قابلیت یکپارچهسازی و ادغام با انواع سیستم کنترل تردد هوشمند از جمله سیستم کنترل تردد پارکینگ، پلاک خوان خودرو، سیستم جمعآوری عوارض آزاد راه، آنتنهای RFID و … را دارد و بنابر نیاز هر سازمان میشود از هر کدام از راهکارها برای کنترل و مدیریت راهنبد نظامی استفاده کرد.
از راهبند دفنی در کدام اماکن استفاده میشود؟
مناطق نظامی، پالایشگاهها، صنایع پتروشیمی، وزارتخانهها و سازمانهای حساس، تصفیه خانهها، مناطق مهم از جادهها، سدها، مراکز امنیتی، نمایشگاهها، نیروگاهها از مهمترین اماکنی هستند که میتوانند از راهبند دفنی یا ضد تروریستی استفاده نمایند.
راهبند نیزه ای و کاربرد آن
راهبند نیزه ای نوع دیگری از راهبند دفنی است که بیشتر برای یکطرفه کردن مسیر عبور خودروها در معابر مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند برای مصارف امنیتی نیز به کار رود. عملکرد این موانع به این شکل است که خودروها از یک طرف میتوانند از روی آن عبور کنند، اما از سمت دیگر این امکان وجود ندارد و در صورت عبور خودرو از سمت غیر مجاز، لاستیکهای آن توسط نیزه یا تیغهها پنچر میشود. به راهبند نیزه ای، راهبند پنچر کننده لاستیک، کشنده و قاتل لاستیک یا تایر کیلر (tyre killer) نیز میگویند.
به طور مثال با نصب این تجهیزات در خروجی یک محوطه، خودروها میتوانند از آن مسیر خارج شوند، اما امکان ورود آن مسیر میسر نمیباشد و در صورت اقدام به ورود از درب خروجی، به لاستیکها آسیب جدی وارد میشود. همچنین از این مانع را میتوان برای جلوگیری از ورود خودروها به خیابان یکطرفه استفاده نمود و یا برای یکطرفه کردن معابر در زمانهای خاص از آن استفاده کرد.
راهبند دفنی یا نظامی بیشتر کاربردهای امنیتی دارد، اما برای کاربردهای معمولی در پارکینگ ها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. حالا شما بگید که آیا تا به حال با این نوع موانع کار کردید و تجربهای در این حوزه دارید یا نه؟