سیگنال یاب چیست

سیگنال یاب چیست و چه کاربردی دارد ؟

در دنیای مدرنیته امروز، فناوری فرکانس رادیویی (RF) نقشی اساسی دارد. از شبکه‌های ارتباطی بی‌سیم گرفته تا دستگاه‌های پزشکی، امواج RF اطراف ما را احاطه کرده‌اند، اغلب نامحسوس اما عمیقاً تأثیرگذار. اما سوال این است که چطور این سیگنال‌ها را شناسایی، رصد و اندازه گیری کنیم؟ برای شناسایی این امواج و تجهیزات مرتبط با آن از دستگاه‌های فرکانس یاب یا سیگنال یاب استفاده می‌شود.

آشکارسازهای RF از کاربردی ترین و پرکاربردترین دستگاه های ضد نظارت (ضد جاسوسی) هستند.

برای مشاهده و خرید مدل‌های موجود به صفحه دستگاه سیگنال یاب موبایل مراجعه نمائید.

 

فرکانس یاب چیست ؟

سیگنال یاب یا فرکانس یاب دستگاه الکترونیکی است که تشخیص و شناسایی امواج فرکانس رادیویی یا امواج RF مانند تلفن‌های همراه طراحی شده است. بنابر این از این دستگاه‌ها برای شناسایی تجهیزاتی که امواج رادیویی دارند، از جمله موبایل، مودم، دستگاه شنود، دوربین بی‌سیم، ردیاب Gps و … استفاده می‌شود. به دستگاه ردیاب سیگنال یا آشکار ساز RF نیز می‌گویند.

معرفی بخشهای مختلف یک دستگاه فرکانس یاب

نحوه کار فرکانس یاب

 یک فرکانس یاب از خروجی مدار RF نمونه برداری کرده و آن را به یک ولتاژ جریان مستقیم (DC) متناسب تبدیل می‌کند. به این ترتیب این ابزار می‌تواند هر نوع تجهیزاتی که دارای امواج رادیویی است را شناسایی کرده و ما را از وجود سیگنال های آن  آگاه سازد.

روش های برای پیدا کردن سیگنال های RF توسط آشکارسازها وجود دارد. بسته به نوع آشکارساز مورد استفاده و همچنین هدف مورد نظر آن. اساس کار یک آشکارساز RF این است که سیگنال های RF را ضبط، تجزیه و تحلیل و تفسیر می کند. با این حال، راه های پیچیده تری وجود دارد که عبارتند از:

  • تشخیص قدرت میدان : برخی از دستگاه‌ها می‌توانند با استفاده از یک سنسور برای تشخیص سیگنال های RF، قدرت میدان RF را در منطقه اندازه گیری کنند. پس از شناسایی، آنها را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کنند که آشکارساز آن را تقویت کرده و قدرت امواج را تعیین می‌کند.
  • تشخیص فرکانس : رایج ترین روش شناسایی این دستگاه‌ها به این شکل است که فرکانس دستگاه‌های بی‌سیم را از طریق اسکن و یافتن فرکانس آن شناسایی کنند. هنگامی که دستگاهی فرکانس داشته باشد و آن فرکانس در محدوده شناسایی آشکارساز قرار گیرد، به راحتی شناسایی خواهد شد.
  • تشخیص تداخل RF : بسیاری از آشکارسازها می توانند وجود تداخل RF یا سیگنال‌های ناخواسته را پیدا کنند که میتواند ارتباط یا سایر سیگنالهای بی سیم را مختل کند. این نوع آشکارسازهای RF طیف امواج را برای سیگنال‌های غیرمنتظره بررسی می‌کنند و در صورت یافتن آن به شما هشدار می‌دهند.

انواع آشکار ساز RF

  • نوع لگاریتمی: این مدل یک ولتاژ DC متناسب بر اساس لگاریتم ورودی برق RF ایجاد می‌کند و در اندازه گیری و کنترل توان عمومی، به ویژه برای سیگنال های پالسی، بسیار کاربردی و موثر است.
  • ریشه میانگین مربع (RMS): نوع خروجی DC آشکارساز RMS با مقدار RMS سیگنال فرکانس رادیویی مطابقت دارد. برای نظارت بر سیگنال‌های RF در شبکه‌های مخابراتی بی‌سیم و سیار، به‌ویژه شبکه‌هایی که فاکتورهای تاج بالایی دارند، ایده‌آل است.

کاربرد سیگنال یاب

از این تجهیزات برای مکان یابی دستگاه های نظارتی، مانند ردیاب های GPS ودستگاه های ضبط صدا مخفی (دستگاه شنود) در اداره، خانه، وسایل نقلیه و سایر فضاها استفاده می شوند. بسیاری از مردم از آنها برای استفاده شخصی استفاده می کنند، مانند یافتن دوربین مخفی در هتل ها یا اتاق پرو. در مدارس و آزمونهای نهایی نیز برای شناسایی موبایل و سایر تجهیزاتی که برای تقلب استفاده می‌شوند، کاربرد دارند.

آشکارسازهای RF را می‌توان در خانه ها، ادارات، هتل ها، اتومبیل ها، حمام ها،  جلسات محرمانه، کارخانه ها، کارگاه ها و آزمایشگاه های بزرگ، تاسیسات نظامی، سازمان های دولتی و مدارس استفاده کرد.

مهمترین کاربرد دستگاه های فرکانس یاب عبارتند از :

  • اسکن و شناسایی موبایل، ساعت هوشمند و هندزفری بی‌سیم در مدارس و آزمون کنکور
  • شناسایی و مکان یابی دستگاه ردیاب خودرو (gps)
  • اسکن و مکان یابی دستگاه شنود در اتاق یا فضاهای دیگر
  • تشخیص دوربین مخفی بی‌سیم در اتاق پرو فروشگاه لباس، یا هتل

مهمترین کابردهای دستگاه سیگنال یاب

سوالات متداول

آیا سیگنال یاب ها می‌توانند تشعشعات مضر را تشخیص دهند؟

آشکارسازهای RF در درجه اول بر روی اندازه گیری قدرت سیگنال تمرکز دارند و نمی‌توانند به طور مستقیم خطرات سلامتی را ارزیابی کنند. اما به طور غیرمستقیم با اطمینان از رعایت محدودیت‌های جریانهای الکتریسیته، به ایمنی کمک می‌کنند.

فرکانس یاب ها چقدر دقیق هستند؟

دقت بر اساس نوع آشکارساز و کالیبراسیون متفاوت است. کالیبراسیون منظم اندازه گیری قابل اعتماد را تضمین می کند.

آیا امکان استفاده از آشکار ساز RF برای یافتن دوربین های مخفی وجود دارد؟

دوربین‌های مخفی بی‌سیم به راحتی از طریق امواجشان قابل شناسایی هستند. علاوه بر این بعضی از سیگنال یاب ها بخشی به نام لنز یاب هم دارند که می‌تواند لنز انواع دوربین را شناسایی کن.

درباره‌ی امیر نظری

فعال در حوزه تولید محتوای تکنولوژی های حضور غیاب، کنترل تردد، دوربین مداربسته، تجهیزات بازرسی بدنی و بسیاری موارد دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *