qr code و کابرد آن

QR Code چیست ؟【ساخت کیو آر کد و کاربرد آن】

کد QR یکی از فناوری‌های کاربردی است که در حوزه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما نیز این کدها را در جاهای مختلف مانند تبلیغات محصولات مختلف، کارت ویزیت، بیلبوردها، فروشگاه‌ها و … دیده‌اید. این کدهای دوست داشتنی، طرفداران بسیاری دارند. در این پست می‌خواهیم ببینم؛ QR Code چیست ، نحوه ساخت کیو آر کد چگونه است و چه کاربردهایی دارد. با ما همراه باشید.

QR Code چیست ؟

QR Code یا  Quick Response Code، به معنای ” کد پاسخ سریع” است. یعنی به محض اسکن این کد، اطلاعات مربوط به آن به سرعت در اختیار شما قرار می‌گیرد.

کیو آر کد یک بارکد دو بعدی است که امکانات بیشتری نسبت به بارکد خطی (یک بعدی) دارد.

این کد مربع شکل ، ابتدا توسط محققان ژاپنی مورد استفاده قرار گرفت. در حال حاضر هم در کشورهای شرق آسیا به وفور از این فناوری استفاده می‌شود و به سرعت در حال گسترش در سایر کشورها است. این کدها در گوشی‌های هوشمند و اسکنرهای مخصوص QR، توسط اپلیکیشن‌های مختلفی خوانده شده و به صورت مستقیم به یک سایت، ایمیل، متن، شماره تلفن و … لینک می‌شود.

کدهای کیو آر نوع خاصی از کدهای سیاه و سفید و گاهی رنگی هستند که بر روی کاغذ چاپ می‌شوند و یا به صورت تصویر در تجهیزات مختلفی مانند کامپیوتر و یا گوشی‌های هوشمند قرار می‌گیرند.  این کدها نیازی به فناوری سخت‌افزاری خاصی ندارند و به راحتی توسط دوربین گوشی‌های هوشمند یا اسکنر Qr خوانده شده و رمز گشایی می‌شوند.

اپلیکیشن موجود در موبایل یا اسکنر کیو آر کد به کاربر اجازه می‌دهد، با عکس‌برداری از Qr Code مورد نظر و تبدیل آن به اطلاعات معنی دار، اطلاعات رمز نگاری شده را تجزیه و تحلیل نماید.

QR Code چه تفاوتی با Barcode (بارکد) دارد ؟

بارکد مجموعه‌ای از خطوط عمودی (در یک جهت) است، اما در کیو‌ آر کد، داده‌‌ها در دو جهت (عمودی و افقی) قرار می‌گیرند.

Qr Code قابلیت‌ و مزایای بیشتری نسبت به Barcode دارد. اولین مزیت، پاسخ‌گویی و عملکرد سریع‌تر است که در نام آن نیز مشهود است.

کد QR تا 7089 کاراکتر را در خود ذخیره می‌کند، در صورتی‌ که بارکد حداکثر می‌تواند شامل 30 کاراکتر باشد. بنابراین حجم بیشتری از اطلاعات در کد Qr ذخیره می شود.

تفاوت qrcode و بارکد

چه اطلاعاتی در کیو‌ آر کد ذخیره می‌شود؟

Qr Code ظرفیت بالایی در ذخیره‌سازی اطلاعات دارد.  بسته به کاربردهای مختلف، اطلاعات متنوعی می‌تواند در این کد ذخیره شود. هنگامی که یک Qr Code را با دوربین تلفن همراه اسکن کنید، اپلیکیشن مربوطه به طور اتوماتیک کد QR را آنالیز کرده و اطلاعات آن را به شما نشان می‌دهد و یا برنامه مورد نظر آن را اجرا می‌کند. به عنوان مثال با اسکن یک کیو آر کد حاوی آدرس سایت، صفحه سایت مورد نظر در مرورگر اینترنت باز می‌شود. بعضی کدها، اطلاعات خاصی از جمله اطلاعات فردی، مشخصات و جزئیات محصول، اطلاعات پزشکی افراد و … را نمایش می‌دهند. با اسکن یک نوع دیگر از کد Qr مشخصات تماس شخص یا شرکت نمایش داده می‌شود و یا به صفحه برقراری تماس تلفنی در گوشی موبایل هدایت می شوید.

هر اطلاعاتی که قابل ارائه به مشتریان یا کاربران باشد، قابل رمز گذاری با کد Qr  است. اطلاعات پرواز فرودگاه‌ها، منوی غذای رستوران، اطلاعات تحصیلی و پزشکی، شماره کاربری حضور و غیاب، مشخصات محصول، اطلاعات تماس شرکت‌ها، احراز هویت کاربران توسط نرم‌افزارهای مختلف و بسیاری از اطلاعات دیگر می‌تواند در قالب یک کیو آر کد در اختیار افراد مختلف قرار گیرد.

چطور کیو آر کد بسازیم ؟ (ساخت qr code)

نرم‌افزارهای مختلفی برای طراحی یا ساخت qr code وجود دارد. با وارد کردن اطلاعات مورد نظر در این نرم‌افزارها، در نهایت یک QR Code منحصر به فرد،‌به شما تحویل داده می‌شود. علاوه بر نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌های طراحی کیو آر کد، شما می‌توانید از طریق سایت‌های مختلف و به صورت آنلاین کیو آر کد خود را بسازید. سایت‌‌های Kaywa ، QRStuff و GoQR ، اطلاعات شما را به صورت آنلاین به کد QR تبدیل می‌کنند. در ادامه لیست برخی از این سایت‌ها را ملاحظه می‌کنید و با کلیک بر روی آنها به صفحه مورد نظر برای ساخت کیو آر کد منتقل خواهید شد.

کاربرد QR Code چیست ؟

کدهای QR راهی سریع برای دسترسی به اطلاعات از طریق گوشی‌های هوشمند هستند. البته این کدها علاوه بر موبایل، توسط اسکنرهای مخصوصی نیز اسکن شده و اطلاعات آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این بخش می‌خواهیم ببینیم کاربردهای Qr Code چیست ؟ در ادامه با برخی از کاربردهای این فناوری آشنا می‌شویم.

بعضی از شرکت‌ها اطلاعات تماس خود را به صورت Qr Code منتشر می‌کنند. در این صورت شما نیازی ندارید اطلاعات تماس آن شرکت را یادداشت یا حفظ کنید. کافی است کد Qr مربوطه را توسط گوشی خود اسکن نمائید تا شماره تماس شرکت مربوطه در بخش تماس تلفنی گوشی شما باز شده و تماس برقرار گردد. امکان دارد با اسکن کیور آر کد شرکت، به صفحه تماس از طریق واتس‌آپ، ارسال پیام از طریق ایمیل و یا به صفحه سایت شرکت منتقل شوید.
این کد بر روی محصولات مختلف درج می‌شود و با اسکن آن، اطلاعات کالای مورد نظر را مشاهده خواهید کرد.
در یک رستوران می‌توان منوی غذایی را در یک Qr Code قرار داد. در صورت اسکن این کد توسط گوشی مشتری، منوی غذایی بر روی گوشی تلفن آن‌ها نمایش داده می‌شود.
برای ورود به بخش خاص در بعضی از نرم‌افزارها، از کیو آر کد استفاده می‌شود. در نصب نرم‌افزار دوربین‌های مداربسته، با اسکن کد Qr مربوطه، نرم‌افزار مختص به آن دوربین نصب می‌گردد.
کاربران سایت AirDroid با اسکن Qr Code مختص به خود، بدون نیاز به وارد کرده پسورد، به نسخه‌ی عادی یا موبایل سایت دسترسی پیدا می‌کنند.
اپلیکیشن آپ (آسان پرداخت) که از پرکاربردترین برنامه‌‌های پرداخت الکترونیک محسوب می‌شود، در یکی از سرویس‌های خود به نام “نشان پرداخت” از کیو آر کد استفاده می‌کند. اگر اطلاعات بانکی شما در یک Qr Code ذخیره شده باشد، هنگام خرید یا هر تراکنش مالی در این اپلیکیشن، دیگر نیازی به ورود اطلاعات کارت بانکی خود از جمله رمز دوم ندارید. کافی است کد Qr را اسکن کنید تا اطلاعات بانکی شما وارد شده و پرداخت انجام شود.
اپلیکیشن‌های ایزی ‌پی (Ez Pay) و فون‌ پی (Phone Pay) نیز امکان پرداخت از طریق کدهای QR را فراهم کرده‌اند. به این صورت که با اسکن Qr Code در بخش مربوطه در این اپلیکیشن‌ها و وارد کردن مبلغ پرداختی، تراکنش به راحتی و با سرعت بیشتر صورت می‌گیرد.

کاربرد qr code

کیو آر کد در سیستم‌های حضور و غیاب و کنترل تردد

امیدوارم تا اینجای مقاله مورد توجه‌تون قرار گرفته باشه. حالا که متوجه شدیم Qr Code چیست ؟ بریم برای ادامه مقاله !

کیو آر کد علاوه بر کاربردهای فراوانی که دارد، در دستگاه حضور غیاب و دستگاه کنترل تردد نیز قابل استفاده است. تکنولوژی QR Code  به راحتی می‌تواند در یک سیستم حضور غیاب یا کنترل تردد نصب شده و برای احراز هویت افراد مورد استفاده قرار گیرد.

به هر یک از کارکنان یک کد کیو آر منحصر به فرد اختصاص می‌یابد. این کد می‌تواند بر روی گوشی فرد ذخیره شده و یا بر روی یک کارت چاپ شود. در زمان ورود یا خروج، کد Qr جلوی اسکنر کیو آر کد دستگاه حضور غیاب یا کنترل دسترسی قرار گرفته و پس از شناسایی آن، تردد ثبت می‌شود و یا اجازه دسترسی صادر می‌گردد.

کیو آر کد علاوه بر ذخیره کد شناسایی افراد، می‌تواند اطلاعات مختلف پرسنل از جمله اطلاعات پزشکی آن‌ها را نیز ثبت و ذخیره سازی نماید.

در حال حاضر در کشور چین، از این روش برای کنترل سلامت کارکنان استفاده می‌شود. به این صورت که اطلاعات پزشکی پرسنل در کد Qr آنها ذخیره شده است. این کدها بر روی گوشی همراه پرسنل قرار گرفته و به صورت مستمر از طریق اینترنت به روز رسانی می‌گردد.

در زمان ورود کارکنان به محل کار، ابتدا اطلاعات پزشکی آن‌ها از طریق اسکن کیو آر کد بررسی می‌شود و در صورت تأیید سلامت، کاربر می‌تواند توسط روش‌های دیگر از جمله کارت، اثر انگشت ، تشخیص چهره و … تردد خود را ثبت نماید.

استفاده از کیوآرکد در سیستم حضور غیاب

سوالات متداول

qr codeچیست؟

کیو آر کد یک بارکد دو بعدی است که با اسکن آن ، به سرعت به اطلاعاتی که داخل آن ذخیره شده است دسترسی پیدا می‌کنید.

اسکنر کیو آر کد چیست ؟

یک اسکنر و سنسور است که می‌تواند اطلاعات ذخیره شده داخل qr code را خوانده و اطلاعات آن را سریعا در اختیار ما قرار دهد و یا عکس العمل مناسب را اجرا نماید

مهم‌ترین کاربردهای qr code کدامند ؟

نصب نرم‌افزار یا اپلیکیشن‌ها، سیستمهای احراز هویت مانند حضور غیاب و کنترل تردد، نمایش منوی غذایی در رستوران‌ها، تراکنش‌های مالی، اطلاعات تماس و ایمیل، ذخیره سازی اطلاعات محصولات، انتقال به یک صفحه در وب و ….

مزایای qrcode نسبت به barcode چیست ؟

دو مزیت اصلی کیو آر کد نسبت به بارکد عبارتند از : حافظه ذخیره سازی بیشتر، عملکرد سریعتر

درباره‌ی امیر نظری

فعال در حوزه تولید محتوای تکنولوژی های حضور غیاب، کنترل تردد، دوربین مداربسته، تجهیزات بازرسی بدنی و بسیاری موارد دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *