برای انتقال دادههای الکترونیک به صورت سریال از مفهومی به نام Baud Rate و Bit Rate استفاده میشود. این مفاهیم میزان و سرعت ارسال و دریافت دادهها را مشخص میکنند. در تنظیمات دستگاه حضور و غیاب و کنترل تردد به خصوص برای برقراری ارتباط با استاندارد Rs232 نیز بخشی به نام بادریت وجود دارد. در این بخش میخواهیم بررسی کنیم که بادریت ( baud rate ) چیست ؟ و چه کاربردی دارد ؟
بادریت ( Baud Rate ) چیست و چه تفاوتی با بیت ریت (Bit Rate) دارد ؟
بادریت به تعداد تغییرات سیگنال یا سطح ولتاژ در هر ثانیه در یک کانال ارتباطی اشاره دارد. واحد نرخ Baud، baud بر ثانیه (Baud per Second) است. برای مثال نرخ باود 9600 است به این معنی که 9600 تغییر سطح سیگنال در یک ثانیه اتفاق می افتد. این مفهوم توسط یک ریاضیدان سوئدی به نام باد (Baud) ارائه شد.
گاهی به اشتباه نرخ Baud را بر حسب بیت بر ثانیه (bit per second) اعلام میکنند. در صورتی که سرعت بیت بر ثانیه مربوط به مفهموم دیگری با نام Bit Rate است که سرعت انتقال دادهها در کانال ارتباطی را نشان میدهد.
نرخ بیت به تعداد بیت های داده منتقل شده در ثانیه اشاره دارد. واحد نرخ بیت بیت در ثانیه (bps) است. به عنوان مثال نرخ بیت 10 کیلوبیت در ثانیه است به این معنی که 10000 بیت در یک ثانیه منتقل می شود.
تعاریف بادریت و بیت ریت تا حدودی شبیه هم است و در بسیاری از موارد به جای هم استفاده میشوند. معمولاً می گوییم bit rate و baud rate یکسان هستند، اما نرخ bit و نرخ baud فقط در سیگنال دهی باینری یکسان هستند.
از چه بادریت هایی بر روی دستگاههای حضور غیاب استفاده می شود ؟
Baud Rate های متداول که برای برقراری ارتباط با دستگاههای مختلف حضور غیاب مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتند از : 9600 ، 19200 ، 38400 ، 57600 ، 76800 و 115200 .
البته در دستگاهی با هر بادریت کار نمیکند و بستگی به برنامهریزی دستگاه، نوع و طول کابل و شرایط محیطی بستگی دارد. این نکته را در نظر داشته باشید که هر چه سرعت انتقال اطلاعات یا بادریت بالاتر برود، طول کابل باید کاهش یابد و از کابلهای باکیفیتتر استفاده شود.